30 Ekim 2007 Salı

EKLER PASTA





Uzun zamandır ekler pastayı denemek istiyordum. Arkadaşım Esra'nın sayfasında gördüğümde ağzımın suları akmıştı. Tabii çocuklarımında. Neyse ki dün yapabildim ve bu güne kırıntısı bile kalmadı. Çocuklar sildi süpürdü. Tabii bende...Aslında http://acemisef.blogspot.com
Esracım çok ayrıntılı anlatmış. Yapım aşamalarınıda resimlemiş. Arzu ederseniz orayada bakabilirsiniz. Ben yinede kısaca yazayım.

  • Hamuru İçin:
  • 2 su bardağı su,
  • 2 " " + 2 yemek kaşığı un,
  • 125gr. margarin,
  • 2 yemek kaşığı şeker,
  • 1/2 çay kaşığı tuz,
  • 4 yumurta,

Kreması İçin:

  • 1 yumurta,
  • 1 su bardağı şeker,
  • 3 yemek kaşığı un,
  • 2 1/2 bardak süt,
  • 50gr. margarin,
  • 1/2 limon kabuğu rendesi,
  • 1 çay kaşığı vanilya,(ben bir paket kullandım),
  • 2 kaşık kakao,

  • Üzeri İçin:
  • 1 paket bitter çikolata,
  • 1 yemek kaşığı margarin,

Hazırlanışı: Önce kremayı hazırlayıp bırakıyoruz. Hamuru hazırlarkende suyu, tuzu, şekeri bir tencerede önce kaynatıyoruz ve altını kısıp elenmiş unu ekleyerek hamur haline getiriyoruz. İyice toparlanınca başka bir kaba alıp ılınması için bekliyoruz. Ilınan hamurumuza yumurtaları tek tek yediriyoruz. Ben elimle şekil verdim ama isterseniz sıkma torbasıda kullanabilirsiniz.Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizip, önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında pembeleşene kadar pişiriyoruz.not: ( piştikten sonra fırında 10dk. kapağı açmadan bekliyoruz.)

Pişen hamurcuklarımızın karınlarını ortadan kesiyoruz ve içine soğuyan kremamızdan sürüyoruz. Daha önce belmari usulü erittiğimiz çikolataya batırıp servis tabağına alıyoruz. Arzu edilirse üzerine hindistan cevizi veya yeşil fıstık serpilebilir. Biraz uğraştırıcı ama hiçte zor değil yapmak isteyenler hiç pişman olmayacaklar. Çünkü oldukça lezzetli.


11 yorum:

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Azize'ciğim,
Belirttiğin gibi uğraştırıcı ama sonucu harika olduktan sonra değer bence..Ellerine sağlık canım.

Sevgilerle

Adsız dedi ki...

ben yıllar yıllar once yaptım ekler ve profıterol u.. amma ve lakın cok uğrastırıyor:( bır daha da yapmadım bu yuzden... amma ellerım kasınmaya basladı sankı:))

sevgıler
fıdan

Melek* dedi ki...

selamlar bende aslında uzun zamandır merak ediyordum oktay ustada görmüştüm yapılışını bende denemek istiyorum ama çok yumurta gidiyor diye denemedim yanlış anlamayın yumurtayı pek sevmediğimden dolayı ama bir misafir geldiğinde bahaneyle yaparım inş.elleriniz dert görmesin:)
Allah!a emanet olun:)

cennebazz dedi ki...

azize hanımm.ellerinize sağlıkkk.ekler pasta yapmak çok zordur bilirim.kendim denediğimden değil bir çok pastane ustası dahi her defasında tutturamamaktan yana dertlidirler;)sizinkiler nefis olmuş,eminim tadlarıda bir o kadar güzeldir:)))

lezzetlilerim dedi ki...

Sevgili Gül'cüm evet zahmetli ama değiyor gerçekten.Teşekkürler.

Fidancım yıllar önce prefterolu bende denemiştim. Aynen bir kerede kaldım. Oda aynen böyle hazırlanıyor. Ama gerçektende zahmete değer. Teşekkürle canım.

Melekcim yumurta sayısı fazla olabilir ama dikkat ettiysen limon kabuğu rendesi ekliyoruz ve o biraz alıyor bu kokuyu... Teşekkürler canım.

Duygucum evet ama gerçekten tadlarıda nefis oldu. Bence sende dene. Eminim sen çok daha güzelini yaparsın canım teşekkürler.

Kitchen Sweet Kitchen dedi ki...

Ellerine sağlık.''Ben zor işlerden korkmam,zor işler benden korksun'' diyenlerdensin anlaşılan:)

IŞILCA TATLAR dedi ki...

Sevgili Azize,
Ekler pasta ve profiterol bizim evde de çok sevilen bir lezzet. Biraz el oyalıyor ama evde yapılınca hem miktar çok oluyor, herkes doyana kadar yiyebiliyor hem de çok ekonomik.Ellerine sağlık, çok güzel olmuşlar.Sizde görünce ben de uzun süredir yapmadığımı düşünüp Fidanın da da dediği gibi ellerim kaşınmaya başladı.
Sevgilerimle,

dogada.blogspot.ru dedi ki...

canım çok güzeller bizdede çok seviliyor ekler pastalar el alışınca zor olmuyor bence hiç düşüremediğim olmadı sadece püf noktası yumurtaları sıcakken hamura kırmamak gerekiyor ve her yumurtayı iyice yedirmeli sende çok başarılı olmuşsun el becerisi çok mühüm biliyorsun canım ben biraz rahatsızım boyun fıtığı var çok ağrı yapıyor onun için blogla fazla uğraşamıyorum çok öpüyorum hayırlı cumalar sevgiler

NiNo dedi ki...

ayy onumuzdeki kermese kesin yapmam geerk :D cok guzeller elelrine saglik canim

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Azizecim tamamen unutmuşum yorum yazmayı halbuki yazdım sanıyordum. Teşekkür ederim denediğin ve memnun kaldığın için. Eline sağlık çok güzel görünüyorlar.

Adsız dedi ki...

Canim,ekler pasta cok severim,harika olmus,ellerine saglik.