Arkadaşlar patlıcan böreğini ben çok sıklıkla yaparım.Fakat bir türlü resimlemek kısmet olmadı bugüne kadar. Bu resimleride ben hazırlarken canım oğluşum çekti. İsterseniz böreğe geçelim. Bu böreği annem de çok yapar. Zaten malum bende ondan öğrendim.Bilenler bilirler annem Edremit'li. Dolayısıyle Ege yemeklerini çok yapar ve bayılarakta yeriz.
Malzemeler:3 - 4 orta boy patlıcan, 1 büyük baş soğan, 1 yemek kaşığı salça, 1 yemek kaşığı un, tuz, sıvıyağ.
Öncelikle patlıcanları alacalı soyup tuzlu suda acısının çıkması için bekletiyoruz. Bir tencereye yağı, küp doğranmış soğanları ve tuzu alık hafif pembeleştiriyoruz. Salçayı ilave ederek tekrar yıkayıp sıktığımız patlıcanları ekliyoruz. Biraz soteleyip sıcak suyunu verip pişiriyoruz. Yemeğimiz bir tarafta soğurken. Hamurumuzu yoğuruyoruz.
Aslında hamur için bir ölçü veremeyeceğim heralde. Çünkü göz kararı ile yoğurdum. Un, ılık su, tuz ve 1 yemek kaşığı sıvıyağ. Hamuru yoğurup biraz dinlendiriyoruz. Bu arada bizde diğer malzemeleri hazırlıyoruz. Yani 1 su bardağı kadar sıvı yağ, oklava tepsi, bıçak, temiz bir sofra örtüsü,vs.Hamurumuz biraz dinlendikten sonra istediğimiz büyüklükte bezelere ayırıp açmaya başlıyoruz. Yalnız açtığımız yufkayı hemen tepsiye döşemiyoruz. Temiz bir bezin üzerinde biraz nemini alması için serili bırakıyoruz.Bezenin bir tanesini biraz daha küçük ve kalın açıyoruz ki onu yemeğin altında kullanıcaz.
Tepsimizi yağlayıp yufkalarımızı döşemeye başlıyoruz. En alta düz olarak bir tane seriyoruz. Onun üzerine o kalın ve küçük açtığımız yufkayı seriyoruz. İşte bundan sonra ise diğer yufkaları serdiğimiz yerden alıp tepsinin ortası boş kalacak şekilde ve buruşuk olarak döşüyoruz.Bu işleme bir yufkamız kalıncaya kadar devam ediyoruz. Unutmadan yufkaların aralarına sıvı yağ serpiştiriyoruz ki birbirine yapışmasın ve yumuşak olsun.
İlk resimde görüldüğü gibi içine bir kaşık un karıştırdığımız soğumuş olan yemeğimizi tepsinin ortasına boşaltıyoruz.
En sona bıraktığımız yufkayıda en üstüne bütün tepsiyi örtecek şekilde yayıyoruz. Üzerine 1 yumurta, 1 su bardağı yoğurt, 1/2 çay bardağı sıvıyağı ezip sürüyoruz.
180 derece önceden ısıttığımız fırınımızda kızarana kadar pişiriyoruz. Şimdi "eee hani servis tabağın" dediğinizi duyar gibi oldum. Arkadaşlarım bu böreğin özelliği bu tepsiyi ortaya koyarsınız ve kenardaki yufkaları koparıp patlıcana bandırıp yersiniz. Ama yok ben kendi tabağımda yemek isterim dersenizde kenarlardan içe doğru dilimleyerek servis edebilirsiniz. Bu lezzetli böreği denemenizi öneririm. Ben bunu yapınca sebze yemeği pişirmem. Ö nden hafif bir çorba ve bir sürahi ayran işte size bir menü...
İlk resimde görüldüğü gibi içine bir kaşık un karıştırdığımız soğumuş olan yemeğimizi tepsinin ortasına boşaltıyoruz.
En sona bıraktığımız yufkayıda en üstüne bütün tepsiyi örtecek şekilde yayıyoruz. Üzerine 1 yumurta, 1 su bardağı yoğurt, 1/2 çay bardağı sıvıyağı ezip sürüyoruz.
180 derece önceden ısıttığımız fırınımızda kızarana kadar pişiriyoruz. Şimdi "eee hani servis tabağın" dediğinizi duyar gibi oldum. Arkadaşlarım bu böreğin özelliği bu tepsiyi ortaya koyarsınız ve kenardaki yufkaları koparıp patlıcana bandırıp yersiniz. Ama yok ben kendi tabağımda yemek isterim dersenizde kenarlardan içe doğru dilimleyerek servis edebilirsiniz. Bu lezzetli böreği denemenizi öneririm. Ben bunu yapınca sebze yemeği pişirmem. Ö nden hafif bir çorba ve bir sürahi ayran işte size bir menü...
11 yorum:
Canımın içi,
patlıcana zaten bayılırım. Böreğin her türünü sevdiğim artık cümle alem tarafından bilinmekte :)))
İkisinin birleşimi ağzımın suyunu akıtır başka diyecek birşey bulamıyorum :)))
Ellerinize sağlık canım benim
www.misssgibi.com
servis şekli çok değişik geldi canım ama çok lezzetlidir sanırım sevgiler öptüm bay
Zerrincim bu ne hız daha sayfama koyalı 1 saat oldu. Teşekkürler beğenmene sevindim. öpüyorum seni
Melekcim teşekkür ederim canım.
selam..patlıcanlı börek nefis görünüyor..elinize saglık..sevgiler.
Ellerine sağlık canım ,bende çok yaparım patlıcan böreğini ayranla süper olur.
Çok nefis görünüyor,ellerine sağlık..
Sevgilerle
kadinlar gunun kutlu olsun
yeni adresim
http://ninomutfakta.blogspot.com/
CANIM ÇOK DEĞİŞİK VE AÇMA BİR BÖREK ELLERİNE SAĞLIK PATLICAN HERŞEYE YAKIŞIYOR ÇOK LEZZETLİ BİR BÖREK OLMUŞTUR EMİNİM KUCAK DOLUSU SEVGİLER CANIM
patlıcanın her türlüsüne bayılan biri olarak tadı eminim nefistir ama becerebileceğimi sanmıyorumm :)))
tarifi anneme bi göstermeliyim o yaparsa yiyebilirirm :)))))))
azizeciğimm ellerine sağlık çok çok güzel olmuşş.
sevgilerimle
duygu
Azize, bu çok nefisssssss.
Sevgili hünerli eller teşekkürler yorumuna
Sevgili Gülizar çok lezzetli değil mi?
Gülcüm teşekkürler canım.
Ninom teşekkür ederim canım hepimizin kutlu olsun.
Gül ablacım çok teşekkürler. Evet değişik bir börek ve oldukçada lezzetli. Bende seni kucaklıyorum sevgiler.
Duygucum beğenmene sevindim. Aslında sende açarsın bence o güzel pastaları sahibi için bu börek çocuk oyuncağıdır. Dene bence olmazsa annene müracat edebilirsin. Teşekkürler.
Feyhancım teşekkürler canım.
Yorum Gönder